Çiftçiler Ankara’da buluşuyor
“Çiftçilerimizle, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde Ankara’da buluşuyoruz”
“Çiftçilerimizle, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde Ankara’da buluşuyoruz”
Bitkisel üretime yönelik; kapama meyve bahçesi tesisi, fide, fidan, iç ve dış mekân süs bitkisi yetiştiriciliği, kontrollü örtü altı yetiştiriciliği, kültür mantarı üretimi
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, toplam 26,8 milyar dolarlık dünya peynir ihracat piyasasında, 162 milyon dolarlık peynir ihraç edebildiğini, bunun ülke potansiyelinin çok altında olduğunu bildirerek, “şu ana kadar tespit edilen 193 çeşit peynir üretimiyle adeta bir peynir cenneti, inek sütü üretimde 10’ncu, koyun sütünde 2’nci, keçi sütünde 8’nci, manda sütünde 9’ncu olan Türkiye, peynir üretimini de iki-üç, ihracatını ise peynir çeşitlerini dünyaya tanıtarak en az 8-10 katına çıkarabilir” dedi.
“Çiftçimizi, özellikle de kadın çiftçilerimizi eğitmeden verimlilik sağlanamaz. Bu gerçekten hareketle ülke çapında ‘Kadın Çiftçi Eğitimi’ programını sürdürüyoruz”
“Üreten Türkiye Konuşuyor” toplantıları, Van, Eskişehir, Diyarbakır, Adana, İzmir, Samsun, Edirne, Antalya, Malatya, Bursa, Konya ve Gaziantep olmak üzere toplam 12 ilde gerçekleştirilecek.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, gelişmiş ülkelerde buzağı ölümleri son derece sınırlı düzeyde yüzde 5’in altında gerçekleştiğini, buzağı ölümleri önlemesinin ekonomiye 3,9 milyar lira, yarı yarıya azaltılmasının 2 milyar liraya yakın bir kaynak kazandıracağını belirtti.
Şemsi Bayraktar, çiftçi örgütü olarak, çiftçinin her sorununu gündeme taşıyan, çözümü için mücadele eden Ziraat Odaları’nın her geçen yıl hizmet birimlerini artırarak çiftçiye daha fazla ulaştığını ve hizmet ettiğini belirtti.
“Türkiye’de yetişen 10 bin bitki var. Ülkemizin 13 katı büyüklüğündeki Avrupa kıtasında Türkiye’den az, 2 bin 500 endemik bitki var. Kıymetini bilelim”
“Tarladan sofraya gıda israfı gelişmiş ülkelerde yüzde 40’ı buluyor. Türkiye’de tarladan sofraya gıda israfının yüzde 25-30’larda kaldığını kabul etsek bile israf edilen gıdayla Suriye kadar, 20-25 milyon insan açlıktan kurtarılır”
“Temmuz ayından bu yana genel işsizliği, son yıllara bakıldığında rekor düzeyde 2,3-2,4 puan düşüren, Ekim’de işsizliği yüzde 14,1’den yüzde 11,8’e çeken tarım, üzerine düşen görevi fazlasıyla yapıyor”